FESTYN SZKOLNY 2018R. ANKIETA – NAWYKI ŻYWIENIOWE QUIZ- ZDROWY STYL ŻYCIA

Od dwóch lat w naszej szkole jest realizowany Program z zajęć zdrowego żywienia i dietetyki „Odżywiajmy się zdrowiej”. W ramach tego programu zaangażowałam rodziców do uczestnictwa w quizie i wypełnieniu ankiety. Bardzo dziękuję mamom uczniów naszej szkoły, które wzięły udział w wypełnieniu ankiety. Celem ankiety jest uzyskanie informacji o nawykach żywieniowych naszej lokalnej społeczności.. Poniżej Państwo mogą zapoznać się z prawidłowymi odpowiedziami „Quizu – Zdrowy Styl Życia” oraz z wynikami ankiety.

QUIZ – ZDROWY STYL ŻYCIA

  1. Co to jest dieta?
    • metoda odchudzania
    • ograniczenie spożycia określonych produktów
    • sposób odżywiania
  2. Jakie produkty znajdują się na szczycie piramidy zdrowego żywienia?
    • oleje roślinne, orzechy
    • ryby, mięso, jaja
    • warzywa i owoce
  3. Ile wynosi minimalna dzienna porcja warzyw i owoców?około 100 g
    • około 250
    • około 500 g
  4. Jakie produkty powinny być podstawowym źródłem energii na co dzień?
    • produkty zbożowe
    • mleko i jego przetwory
    • mięso
  5. Co jest najcenniejszym źródłem wapnia (jest lepiej przyswajany)?
    • jaja
    • białe mięso
    • mleko i jego przetwory
  6. Jak często powinniśmy jeść ryby morskie?
    • kilka razy w tygodniu
    • kilka razy w miesiącu
    • sporadycznie
  7. Jaka jest zalecana liczba posiłków dziennie?
    • 3
    • 4 – 5
    • nie ma żadnych zaleceń
  8. Dzienne łączne spożycie soli nie powinno przekraczać.?
    • 2 g
    • 5 g
    • 10g
  9. Zgodnie z zaleceniami piramidy żywieniowej, jaką grupę produktów powinniśmy wybierać najczęściej?
    • mięso
    • warzywa i owoce
    • nabiał
  10. Który produkt, jest uważany za zdrowy ale bardzo kaloryczny?
    • dynia
    • awokado
    • ananas
  11. Czym jest blanszowanie?
    • technika gotowania
    • rozdrabnianie, szatkowanie
  12. Prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna są ważnymi czynnikami zdrowego stylu życia. Zaznacz pozostałe czynniki które mają wpływ na zdrowy styl życia.
    • Energia
    • Pozytywne myślenie
    • Radość
    • Zażywanie używek ( narkotyki, papierosy, alkohol)
    • Radzenie ze stresem
  13. Który posiłek spożywany w ciągu dnia jest najważniejszy ?
    • Śniadanie
    • Drugie śniadanie
    • Obiad
    • Podwieczorek
    • Kolacja

Prawidłowe odpowiedzi zaznaczone są wytłuszczone.

Ankieta – nawyki żywieniowe

  1. Czy syn/córka jedzą śniadanie przed wyjściem do szkoły ?
    Tak – 70%       Nie- 30%
    Pierwsze śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ważne jest spożycie śniadania, przez ucznia przed wyjściem do szkoły. Takie nawyki żywieniowe wspomagają:

    • osiąganie lepszych wyników w nauce
    • poprawę koncentrację
    • wzmacnia pamięć
  2. Jeżeli tak, to czy powinien być przygotowany:
    A. Na ciepło –83%       B. Na zimno-17%
    Jeżeli jest to możliwe śniadanie, jako pierwszy posiłek dnia powinien być :
    spożywany godzinę po przebudzeniu
    spożywany na ciepło
    dostarczać organizmowi 25% całodziennej wartości energetycznej ( kalorycznej) racji pokarmowej
  3. Czy syn/ córka ma przygotowane do szkoły drugie śniadanie ?
    A. Zawsze-76%       B. Prawie zawsze- 17%       C. Czasami- 7%       D. Rzadko       E. Wcale
    Dzieci pół dnia spędzają w szkole, drugie śniadanie powinno dostarczać organizmowi 10% całodziennej wartości energetycznej ( kalorycznej) racji pokarmowej.
    Nie zapominamy o urozmaiconym jadłospisie – spożywamy różnorodne produkty spożywcze. Dzieci w okresie szkolnym powinny się odżywiać zgodnie z piramidą zdrowia. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze zmienia się wraz z wzrostem i rozwojem dziecka – ucznia. Jeżeli aktywność ucznia jest niska, zapotrzebowanie na energię również się zmniejsza.
  4. Czy syn/córka potrafią sami przygotować drugie śniadanie do szkoły?
    Tak- 66% Nie- 9% Czasami- 4%
    Cieszy duża samodzielność dzieci.
  5. W dziennej diecie Pana/Pani rodzina spożywa?
    A. 2 posiłki      B. 3 posiłki- 17%      C. 4 posiłki- 46%      D. 5 posiłków –37%
    Powinno się spożywać od 4- 5 posiłków dziennie. Czas pomiędzy posiłkami nie powinien być dłuższy niż 3-4 godziny. Równomierność czasowa między posiłkami zapewnia dziecku, brak odczucia głodu, polepsza koncentrację i poprawia aktywność myślową.

    Każdy posiłek powinien dostarczać następującą wartość procentową z całodziennej energetycznej (kalorycznej), racji pokarmowej:

    • Przy pięciu posiłkach
      • 25% -śniadanie
      • 10%-drugie śniadanie
      • 35% obiad,
      • 10% podwieczorek
      • 20% kolacja
    • Przy czterech
      • 25%- 35% pierwsze śniadanie
      • 5%- 10% drugie śniadanie
      • 35%-40% obiad
      • 25%-30% kolacja
  6. Czy syn/córka spożywa obiad w szkole?
    Tak –14 osób ankietowanych      Nie – 18 osób ankietowanych
  7. Czy syn/ córka spożywa obiad w domu?
    Tak – 22 osoby ankietowane      Nie- 4 osoby ankietowane
    Niektóre dzieci spożywają tylko obiad w szkole lub w domu, część uczniów spożywa obiad w szkole i w domu często jako obiadokolację.
  8. Ile zazwyczaj, ciepłych posiłków syn/córka je dziennie?
    1raz-10%      1-2razy- 13%      2 razy- 30%      2-3 razy – 13%      3razy- 31%      4-5 razy- 3%
    Spożywanie dań gorących prędzej zaspokaja głód i dłużej czujemy się nasyceni. Gorące posiłki rozgrzewają nasz organizm i dodają energii. Należy pamiętać że obróbka termiczna wpływa na obniżenie wartości odżywczej posiłku. Najkorzystniejsza dla naszego żołądka i układu trawiennego, temperatura spożywanych potraw to przedział 65-70°C, a dla zup 75°C. Należy zachować umiar i dostosować się do pory roku.
  9. Jeżeli robię zakupy do gospodarstwa domowego, czy czytam etykietę?
    Tak – 86%      Nie- 14%
    Warto czytać etykietę. Dowiemy się między innymi o składzie produktu, kaloryczności produktu i jednej porcji, zawartości tłuszczów, białek, węglowodanów w tym cukrów prostych i czy produkt zawiera ulepszacze. Im mniej przetworzony produkt tym zdrowszy.
  10. Czy syn/córka spożywa przekąski pomiędzy posiłkami?
    Tak – 93%      Nie-7%
    Przekąska nie powinna przekraczać 300 kcal (powyżej uznawane jest jako posiłek).
  11. Jeżeli tak, to jakie to są zazwyczaj produkty?
    Owoce i warzywa – 23 osoby ankietowane; jogurty sery- 9 osób ankietowanych; bakalie orzechy, płatki- 5 osób ankietowanych, słodycze- 11 osób ankietowanych; fast-food, chipsy-2 osoby ankietowane
    Przekąska między posiłkami powinna składać się z: warzyw, owoców, produktów mlecznych.
  12. Czy znam Zasady Prawidłowego Odżywiania Dzieci?
    Tak – 90%      Trochę- 3%      Nie- 7%
    Zasady Zdrowego Żywienia Dzieci i Młodzieży w wieku szkolnym według Instytutu Żywności i Żywienia:
    1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
    2. Bądź codziennie aktywny fizycznie – ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
    3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głownie produkty znajdujące się w piramidzie żywienia.
    4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
    5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy- mięso, ryby, jaja. Uwzględnij też nasiona roślin strączkowych.
    6.Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
    7. Ograniczaj spożycie tłuszczu, w szczególności zwierzęcych.
    8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
    9.Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw sól.
    10.Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
  13. Czy spędzam z dzieckiem/ dziećmi wolny czas na sportowo? Jeżeli tak to ile razy w tygodniu?
    1raz 17%;      1-2 razy 3%;      2 razy 17%;       2-3 razy 13%;      3 razy 20%;      3-4 razy 7%;
    5 razy 3%;      7 razy 10%;      czasami- 7%,      wcale 3%

Podstawą Piramidy Zdrowia według Instytutu Żywności i Żywienia jest sport ( aktywność fizyczna).

Wartości procentowe ( wyjustowane) oznaczają % ilość osób ankietowanych zaznaczających dane odpowiedzi.

  1. W badaniu uczestniczyło 30 rodziców. Na podstawie grupy ankietowanych można wywnioskować:
    Większość dzieci spożywa pierwsze śniadanie które jest przygotowane na ciepło.
  2. W większości uczniowie mają przygotowane drugie śniadanie do szkoły przy czym istnieje duża samodzielność wśród dzieci które potrafią je przygotować.
  3. Należy nadal uświadamiać jak ważne znaczenie dla zdrowia dziecka i osób dorosłych ma pierwsze śniadanie jak i drugie ze względu na długi pobyt w szkole czy pracy.
  4. Większość rodziców zna Zasady Prawidłowego Odżywiania Dzieci, dzięki czemu w ich dziennej diecie są zawarte od 4-5 posiłków w tym posiłki ciepłe.
  5. Każde dziecko spożywa obiad w szkole lub w domu.
  6. Należy zwrócić uwagę na przekąski typu słodycze, chipsy, Fast-food . Można je zastąpić warzywami, owocami czy produktami mlecznymi.
  7. Dzienną wartość kaloryczną uzależniamy między innymi od aktywności fizycznej.

Dziękuję

Anna Haremska-Surdyk