Od dwóch lat w naszej szkole jest realizowany Program z zajęć zdrowego żywienia i dietetyki „Odżywiajmy się zdrowiej”. W ramach tego programu zaangażowałam rodziców do uczestnictwa w quizie i wypełnieniu ankiety. Bardzo dziękuję mamom uczniów naszej szkoły, które wzięły udział w wypełnieniu ankiety. Celem ankiety jest uzyskanie informacji o nawykach żywieniowych naszej lokalnej społeczności.. Poniżej Państwo mogą zapoznać się z prawidłowymi odpowiedziami „Quizu – Zdrowy Styl Życia” oraz z wynikami ankiety.
QUIZ – ZDROWY STYL ŻYCIA
- Co to jest dieta?
- metoda odchudzania
- ograniczenie spożycia określonych produktów
- sposób odżywiania
- Jakie produkty znajdują się na szczycie piramidy zdrowego żywienia?
- oleje roślinne, orzechy
- ryby, mięso, jaja
- warzywa i owoce
- Ile wynosi minimalna dzienna porcja warzyw i owoców?około 100 g
- około 250
- około 500 g
- Jakie produkty powinny być podstawowym źródłem energii na co dzień?
- produkty zbożowe
- mleko i jego przetwory
- mięso
- Co jest najcenniejszym źródłem wapnia (jest lepiej przyswajany)?
- jaja
- białe mięso
- mleko i jego przetwory
- Jak często powinniśmy jeść ryby morskie?
- kilka razy w tygodniu
- kilka razy w miesiącu
- sporadycznie
- Jaka jest zalecana liczba posiłków dziennie?
- 3
- 4 – 5
- nie ma żadnych zaleceń
- Dzienne łączne spożycie soli nie powinno przekraczać.?
- 2 g
- 5 g
- 10g
- Zgodnie z zaleceniami piramidy żywieniowej, jaką grupę produktów powinniśmy wybierać najczęściej?
- mięso
- warzywa i owoce
- nabiał
- Który produkt, jest uważany za zdrowy ale bardzo kaloryczny?
- dynia
- awokado
- ananas
- Czym jest blanszowanie?
- technika gotowania
- rozdrabnianie, szatkowanie
- Prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna są ważnymi czynnikami zdrowego stylu życia. Zaznacz pozostałe czynniki które mają wpływ na zdrowy styl życia.
- Energia
- Pozytywne myślenie
- Radość
- Zażywanie używek ( narkotyki, papierosy, alkohol)
- Radzenie ze stresem
- Który posiłek spożywany w ciągu dnia jest najważniejszy ?
- Śniadanie
- Drugie śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
Prawidłowe odpowiedzi zaznaczone są wytłuszczone.
Ankieta – nawyki żywieniowe
- Czy syn/córka jedzą śniadanie przed wyjściem do szkoły ?
Tak – 70% Nie- 30%
Pierwsze śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ważne jest spożycie śniadania, przez ucznia przed wyjściem do szkoły. Takie nawyki żywieniowe wspomagają:- osiąganie lepszych wyników w nauce
- poprawę koncentrację
- wzmacnia pamięć
- Jeżeli tak, to czy powinien być przygotowany:
A. Na ciepło –83% B. Na zimno-17%
Jeżeli jest to możliwe śniadanie, jako pierwszy posiłek dnia powinien być :
spożywany godzinę po przebudzeniu
spożywany na ciepło
dostarczać organizmowi 25% całodziennej wartości energetycznej ( kalorycznej) racji pokarmowej
- Czy syn/ córka ma przygotowane do szkoły drugie śniadanie ?
A. Zawsze-76% B. Prawie zawsze- 17% C. Czasami- 7% D. Rzadko E. Wcale
Dzieci pół dnia spędzają w szkole, drugie śniadanie powinno dostarczać organizmowi 10% całodziennej wartości energetycznej ( kalorycznej) racji pokarmowej.
Nie zapominamy o urozmaiconym jadłospisie – spożywamy różnorodne produkty spożywcze. Dzieci w okresie szkolnym powinny się odżywiać zgodnie z piramidą zdrowia. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze zmienia się wraz z wzrostem i rozwojem dziecka – ucznia. Jeżeli aktywność ucznia jest niska, zapotrzebowanie na energię również się zmniejsza.
- Czy syn/córka potrafią sami przygotować drugie śniadanie do szkoły?
Tak- 66% Nie- 9% Czasami- 4%
Cieszy duża samodzielność dzieci. - W dziennej diecie Pana/Pani rodzina spożywa?
A. 2 posiłki B. 3 posiłki- 17% C. 4 posiłki- 46% D. 5 posiłków –37%
Powinno się spożywać od 4- 5 posiłków dziennie. Czas pomiędzy posiłkami nie powinien być dłuższy niż 3-4 godziny. Równomierność czasowa między posiłkami zapewnia dziecku, brak odczucia głodu, polepsza koncentrację i poprawia aktywność myślową.
Każdy posiłek powinien dostarczać następującą wartość procentową z całodziennej energetycznej (kalorycznej), racji pokarmowej:- Przy pięciu posiłkach
- 25% -śniadanie
- 10%-drugie śniadanie
- 35% obiad,
- 10% podwieczorek
- 20% kolacja
- Przy czterech
- 25%- 35% pierwsze śniadanie
- 5%- 10% drugie śniadanie
- 35%-40% obiad
- 25%-30% kolacja
- Przy pięciu posiłkach
- Czy syn/córka spożywa obiad w szkole?
Tak –14 osób ankietowanych Nie – 18 osób ankietowanych
- Czy syn/ córka spożywa obiad w domu?
Tak – 22 osoby ankietowane Nie- 4 osoby ankietowane
Niektóre dzieci spożywają tylko obiad w szkole lub w domu, część uczniów spożywa obiad w szkole i w domu często jako obiadokolację. - Ile zazwyczaj, ciepłych posiłków syn/córka je dziennie?
1raz-10% 1-2razy- 13% 2 razy- 30% 2-3 razy – 13% 3razy- 31% 4-5 razy- 3%
Spożywanie dań gorących prędzej zaspokaja głód i dłużej czujemy się nasyceni. Gorące posiłki rozgrzewają nasz organizm i dodają energii. Należy pamiętać że obróbka termiczna wpływa na obniżenie wartości odżywczej posiłku. Najkorzystniejsza dla naszego żołądka i układu trawiennego, temperatura spożywanych potraw to przedział 65-70°C, a dla zup 75°C. Należy zachować umiar i dostosować się do pory roku. - Jeżeli robię zakupy do gospodarstwa domowego, czy czytam etykietę?
Tak – 86% Nie- 14%
Warto czytać etykietę. Dowiemy się między innymi o składzie produktu, kaloryczności produktu i jednej porcji, zawartości tłuszczów, białek, węglowodanów w tym cukrów prostych i czy produkt zawiera ulepszacze. Im mniej przetworzony produkt tym zdrowszy.
- Czy syn/córka spożywa przekąski pomiędzy posiłkami?
Tak – 93% Nie-7%
Przekąska nie powinna przekraczać 300 kcal (powyżej uznawane jest jako posiłek). - Jeżeli tak, to jakie to są zazwyczaj produkty?
Owoce i warzywa – 23 osoby ankietowane; jogurty sery- 9 osób ankietowanych; bakalie orzechy, płatki- 5 osób ankietowanych, słodycze- 11 osób ankietowanych; fast-food, chipsy-2 osoby ankietowane
Przekąska między posiłkami powinna składać się z: warzyw, owoców, produktów mlecznych. - Czy znam Zasady Prawidłowego Odżywiania Dzieci?
Tak – 90% Trochę- 3% Nie- 7%
Zasady Zdrowego Żywienia Dzieci i Młodzieży w wieku szkolnym według Instytutu Żywności i Żywienia:
1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
2. Bądź codziennie aktywny fizycznie – ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głownie produkty znajdujące się w piramidzie żywienia.
4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy- mięso, ryby, jaja. Uwzględnij też nasiona roślin strączkowych.
6.Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
7. Ograniczaj spożycie tłuszczu, w szczególności zwierzęcych.
8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
9.Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw sól.
10.Pij codziennie odpowiednią ilość wody. - Czy spędzam z dzieckiem/ dziećmi wolny czas na sportowo? Jeżeli tak to ile razy w tygodniu?
1raz 17%; 1-2 razy 3%; 2 razy 17%; 2-3 razy 13%; 3 razy 20%; 3-4 razy 7%;
5 razy 3%; 7 razy 10%; czasami- 7%, wcale 3%
Podstawą Piramidy Zdrowia według Instytutu Żywności i Żywienia jest sport ( aktywność fizyczna).
Wartości procentowe ( wyjustowane) oznaczają % ilość osób ankietowanych zaznaczających dane odpowiedzi.
- W badaniu uczestniczyło 30 rodziców. Na podstawie grupy ankietowanych można wywnioskować:
Większość dzieci spożywa pierwsze śniadanie które jest przygotowane na ciepło. - W większości uczniowie mają przygotowane drugie śniadanie do szkoły przy czym istnieje duża samodzielność wśród dzieci które potrafią je przygotować.
- Należy nadal uświadamiać jak ważne znaczenie dla zdrowia dziecka i osób dorosłych ma pierwsze śniadanie jak i drugie ze względu na długi pobyt w szkole czy pracy.
- Większość rodziców zna Zasady Prawidłowego Odżywiania Dzieci, dzięki czemu w ich dziennej diecie są zawarte od 4-5 posiłków w tym posiłki ciepłe.
- Każde dziecko spożywa obiad w szkole lub w domu.
- Należy zwrócić uwagę na przekąski typu słodycze, chipsy, Fast-food . Można je zastąpić warzywami, owocami czy produktami mlecznymi.
- Dzienną wartość kaloryczną uzależniamy między innymi od aktywności fizycznej.
Dziękuję
Anna Haremska-Surdyk